V75 tips till ATG lördag 31 maj 2014 Mantorp

Lördagens V75 omgång på härliga Mantorptravet gillar jag verkligen och äntligen dyker min favoritpropositon med lärlingar, ston och voltstart upp på V75-kupongen igen. Nu var det länge sedan vi fick se något så roligt lopp inom V75-ramen och för mig som spelare så är de loppen intressantare än självaste Elitloppet. Vi är många som är travtrötta nu efter den mäktiga Elitloppshelgen men det vattnas ändå i munnen när man ser Mantorps trevliga omgång där sportchefen lyckats få till en ruggigt spelintressant anrättning. ATG:s planering med V75 var och varannan dag gör tyvärr att jag inte har tid att skriva någon analys till DD på Jägersro och Romme. Synd då tävlingarna på Jägersro spontant ser mycket fina ut på förhand och skulle jag ha bott i närheten av Jägersro så hade jag absolut sökt mig dit idag torsdag. Kommer säkerligen att bli en magisk kväll då Gentlemannadagen brukar samla storpublik. Nu hamnar min blick som sagt istället på Mantorps V75 omgång som du läser om här nedan.

V75 tips ATG lördag 31 maj 2014 Mantorp

Avdelning 1: A:3 B:6,7 C:1,2,5,9 D:4,8 D:10,12,11
Avdelning 2: A:6,7 B:5,1,2,10 C:11,4 D:9,8,3
Avdelning 3: A:5,2 B:3,4 C:6,9,12 D:7,10,8,1,11
Avdelning 4: A:2,6 B:3,4,5,1 C:11,12,10 D:8,7,9
Avdelning 5: A:15,5  B:13,8,6 C:3,7,11,2,14,4 D:10,9,12,1
Avdelning 6: A:6 B:4,12,9 C:8,10,7,5 D:1,2,3,11
Avdelning 7: A:1 B:6,8 C:5,3,12,4 D:9,10,11,7,2

V75 Systemförslaget är på 240 rader och kostar 120 kronor att lämna in på ATG.se. Hos ATG ombud tillkommer inlämningsavgift.

V75 1: Silverdivisionen, 1640 meter auto

Min rank: A:3 B:6,7 C:1,2,5,9 D:4,8 D:10,12,11

Spetsstriden: Här hoppas jag att Johan Untersteiner får bättre fart på 3 Call Me Hanover så att man kommer till spets. Då lär Johan köra där i så fall.

Analys: Här blir säkerligen Stefan Hultmans starke 7 Queasy ganska klar favorit på lördag då det rör sig om en ytterst kapabel höst med toppkusk i vagnen. Queasy gick 10,5 från dödens senast på Solvalla vilket är fruktansvärt bra även om nu banan var preparerad för snabba tider. Han är ju färsk i silverdivisionen men det vet inte hästen. Vad jag däremot inte gillar är läget då han inte är någon snabbstartare vilket gör att han är utlämnad till vad konkurrenterna hittar på. Jag spikar faktiskt emot honom till följd av detta.

Jag har en riktigt fin feeling för att Marcus Lindgrens Kadabra-son 3 Call Me Hanover ska kunna ta hem detta. Han var med i samma lopp som Queasy senast och satt då fast med krafterna kvar på 10,6. Jag har en markering till mig själv att ‘spela honom nästa gång’. När nu läget blev så fint i kombination med att kusken Johan Untersteiner  fick känna på honom senast så känns han mycket intressant som chansspik. Jag hoppas få se honom brisa till lednngen redan in i första böj och skulle så ske så blir han mycket svårslagen i rådande skick.

En annan av mina favorithästar och kuskar 6 Art On Line med Mikko Aho finns oxå med i loppet vilket är spännande. Faktum är att han mötte min spik Call Me Hanover näst senast och då var Art On Line fullständigt överlägsen. Ändå hoppas jag nu på omvända placeringar för dessa på lördag då Call Me Hanover lär vara bättre med lopp i kroppen så spikar jag denne.

V75 2: Klass 1, 2140 meter auto

Min rank: A:6,7 B:5,1,2,10 C:11,4 D:9,8,3

Spetsstriden: Jag sätter Johan Untersteiner som spetsfavorit med elvaårige 4 Trixarn som är rapp de första stegen. Han lär dock släppa när någon av favoriterna ställer frågan och först fram tror jag att Håkan K Persson är med 6 Remember My Name som sedan körs i tät.

Analys: Ett klass 1-försök där två krabater höjer sig lite över de övriga djuren och jag låser loppet på dem trots lite byngliga startspår. Bästa hästen är nog Peter Untersteiners relativa nyförvärv 7 Asterix Hornline som ju höjt sig flera klasser sedan tränarbytet. Här lär han dock backas ner i kön från början då hästen inte är snabb ut. Sedan räknar jag med att Peter kör fram till dödens så snart spetsrusningen lagt sig för att på så sätt nyttja hästens bästa egenskap som är styrkan. Han har ju vunnit V75 från den positionen tidigare och kan göra det igen här så strecket är givet för mig även om Peter säkert gärna hade sett en ännu längre distans.

Tipsettan ger jag dock till Håkan K Perssons fantastiskt fine sjuåring 6 Remember My Name då han kan bli positionsvinnaren här trots det trista spåret. Jag är nämligen inne på att Johan Untersteiner lägger vantarna på spetsen med chanslöse elvaåringen 4 Trixarn och att han sedan bara släpper till en bra rygg och då bör Håkan kunna vara tidigt framme och profitera på det. Väl i spets så är det sedan 6 Remember My Name att slå i loppet, därav tipset då spetsen är extra värdefull på Mantorp.

På skrällfronten varnar jag lite för den notoriske skrällkusken Thomas Dalborg som här sitter bakom lägesgynnade 5 Careful Victory som inte alls kan mäta sig med mina båda hästar vad gäller kapacitet men kusken är som sagt vass och läget är riktigt spännande dåhan kan öppna och han bör få ett finfint lopp härifrån. Jag stannar ändå vid lås på 6 Remember My Name och 7 Asterix Hornline av kostnadsskäl.

V75 3: Gulddivisionen, 2640 meter auto

Min rank A:5,2 B:3,4 C:6,9,12 D:7,10,8,1,11

Spetsstriden: Jag bygger tipset på att Erik Adielsson snor åt sig ledningen från Flemming Jensens initiale spetsfavorit 3 Montgomery Hill med 5 Quid Pro Quo och att han sedan körs där.

Analys: Guldloppet ser ganska öppet ut denna gång och jag offrar hela fyra streck faktiskt. Kul att det körs över lång distans och vi lär få se en del platsväxlingar som inte hinns med över stressigare distanser. Bland annat så tror jag på att Flemming Jensen nu är mer benägen till att släppa Erik Adielsson och 5 Quid Pro Quo till spets just eftersom man ska springa ytterligare ett halvvarv och detta avgör valet av tipsetta till Eriks fördel. Den framgångsrika duon Erik Adielsson och Svante Båth vann ju för övrigt Kungapokalen med Poochai på onsdagen vilket var skoj så humöret lär vara på topp inför detta. Given tipsetta.

Ett kollosalt intressant läge fick nu Örjan Kihlström ett perfekt läge med Tarzan Melanders formstarke 2 Porthos Amok vilket gör honom till ett naturligt motbud till min tipsetta här. Hästen strålar av form för dagen och Örjan vet hur man hänger dit en häst med rygglopp så Porthos Amok känns värst emot och ska streckas.

Jag stänger sedan loppet med Flemming Jensens duo 3 Montgomery Hill och 4 Mysterious där jag självfallet hoppas mest på den senare som ju knappt alls blir streckad men Flemmings eget val har så klart sen bättre chansen. Jag tror att 3 Montgomery Hill spetsar initialt och att Flemming sedan släpper till favoriten 5 Quid Pro Quo när frågan ställs ut på första långsidan. Det brukar ofta lösa sig med luckar i de längre loppen och Montgomery Hill kan bli farlig från vinnarhålet vid lämplig lucköppning till slut.

Min roligaste skräll i hela omgången är alltså Flemmings andrahäst 4 Mysterious som nu körs av Peter Untersteiner vilket känns spännande. Jag tyckte att hästen gjorde det bra senast på en knepig bana och hästen har i tidigare regi visat att han fixar lång distans på ett förtjänstfullt sätt. Läget går ju inte heller att klaga på så för mig är han ett kul tillskott på kupongen och jag blir inte alltför förvånad om han dyker upp i vinnarcirkeln på lördag. Fyra streck på hästarna 2, 3, 4 och 5.

V75 4: Klass 2, 2640 meter auto

Min rank: A:2,6 B:3,4,5,1 C:11,12,10 D:8,7,9

Spetsstriden: Favoriten 2 Defis Victory ser klart rapp ut och bör spetsa av egen kraft direkt. Självfallet körs han sedan i tät.

Analys: Roligt nog så avgörs även den lägsta klassen över två och ett halvt varv. Här ser vi hela V75 omgångens självklara snackhäst i Christer Otterströms obesegrade fyraåring 2 Defis Victory som du för övrigt kan läsa mer om om du klickar här. En smått osannolik historia där man inte trodde att mamman var dräktig. Hur som helst så har hästen inte ens varit nära att förlora hittills och då ledningen ligger inom räckhåll så är det svårt att tippa emot snackhästen som har bra vinstchans. Han lär dock bli utmanad på ett helt annat sätt nu när motståndet hårdnar och jag dubblar med det naturliga motbudet som kan få ett vettigt lopp.

Jag noterar nämligen att Thomas Dalborg åter sitter upp bakom 6 Final Jam som sett lysande ut i ny regi och med Kim Eriksson i loppet bakom en stark häst i 3 Bring Me Staro så känns det som att Thomas kan få god hjälp i loppet. Jag tror alltså att offensive Kim tidigt synar dödens med Bring Me Staro och att han pressar hårt på favoriten vilket då kan bjuda in Final Jam i matchen. Dalborg får ofta till det bra i loppen och han klarar sig fint i lördagskonkurrens. Två streck för mig alltså på 2 Defis Victory och 6 Final Jam.

V75 5: Lärlingslopp ston, 2140 meter volt

Min rank: A:15,5  B:13,8,6 C:3,7,11,2,14,4 D:10,9,12,1

Spetsstriden: Klar spetsfavorit är 6 Rouquine från början sedan hoppas jag på att skicklige Tino Ärling får iväg 5 Integrated som kan ta över och köra i spets i nästa skede.

Analys: Här kommer hela omgångens solklara höjdarlopp och jag jublade då jag såg propositionen med lärlingar och voltstart. ATG och ST tycks ha fallit till föga för herrar Stig H och Raffe i TV4 studion då dessa båda profiler är starkt uttalade motståndare till att lärlingar ska få starta med volt inom V75. I viss mån kan jag förstå dem då detta ju rubbar själva TV-sändningen  med reklampauser och vad det innebär i och med att det ofta blir många omstarter här men det tillhör spelet tycker jag och öppnar ofta upp loppen ordentligt då de med sämre läge normalt sett gynnas mest av.

Tipset ger jag här till stabile Ville Karhualahti som kör startblixten 15 Twigs Voici som normalt sett bör vara först fram från tilläggsvolten. Det finns faktiskt att Vile kan braka fram och få överta spets om han skulle lyckas pricka helt perfekt då hästen är riktigt rapp i benen. I alla händelser så bör Twigs Voici få ett bra lopp och jag var ett tag inne på att chansspika henne men hon kommer trots allt från två galopper och då risken är stor för omstarter så sansar jag mig och garderar. Kommer hon till ledningen så tror jag hon bara vinner detta dock så tipsettan var inte svår att hitta.

Jag lyfter ändå fram Stefan Melanders 5 Integrated med bra kusk i Tino Ärling som ett tidigt bud. Jag går och väntar på att det ska lossna för Tarzans högoktaniga stall på riktigt då han har vansinnigt många fina hästar i stallet. De har emellertid inte varit till sin fördel på länge med några undantag men det känns bara som en tidsfråga innan Tarzan kommer att dominera på V75 igen. Integrated är given på kupongen trots det svåra femtespåret och det är den bästa hästen av de med framspår. Jag hoppas få se henne köras till spets nu för då blur hon svårslagen tror jag.

Mer betrodd blir Tarzans andra häst 13 Bear With Me som så klart är starkare men fjärdespår på tillägg med en kusk som inte vunnit på över ett halvår är tufft och här tvingas hon till jobb ute i spåren igen som det känns och det kan bli långt fram till de i min A-grupp. Hon får dock en markering på sin höga kapacitet och fina dagsform. Marcus körde dessutom ett mycket fint lopp med henne senast och det är en fördel att han känner hästen så bra.

Apropå bra kuskar så är ju Oskar J Andersson närmast överkvalificerad i dessa sammanhang. För mig så är Oskar rent av topp tio bland våra proffskuskar och en sanslös sulkytalang. Han är alltid vinstaktuell i dessa lärlingslopp och även om han inte kör bästa hästen här i 8 Kay Adams och läget är skräp så törs jag inte plocka bort honom. Ett rent kuskstreck följaktligen.

Femte och sista markeringen tillfaller rygg ledaren som bör vara 6 Rouquine med Oskar Kylin-Blom. Allt tyder på att Oskar omgående susar till spets då han sitter bakom solklare spetsfavoriten och sedan gäller det bara att välja rätt rygg. Jag tror alltså på att han släpper till Tino eller Ville och skulle luckan sedan komma till slut så kan det gå vägen från vinnarhålet. Fem streck blir det för mig på hästarna 5, 6, 8, 13 samt 15.

V75 6: Ina Scots Ära, Fyraåriga ston, 2140 meter auto

Min rank: A:6 B:4,12,9 C:8,10,7,5 D:1,2,3,11

Spetsstriden: Här ska det liksom inte vara något snack om annat än att offensive Per Nordström omgående brakar till tät med snabbe 4 Nimbus C.D och att hästen sedan körs i ledningen.

Analys: Här kommer en av Daniel Redens absoluta favoritpållar ut till start och jag talar om Pine Chip-sonen 6 Call Me Keeper som ju är brutalt bra när han är i form och en absolut kulltopp. Han möter här ett för honom ganska beskedligt motstånd då han är van att tampas med de allra bästa årskamraterna. Man såg redan i årsdebuten att Call Me Keeper är redo för en riktigt intressant säsong och han hade verkligen inte skämt ut sig om han hade startat under Elitloppssöndagen i fyraåringseliten. Nu har han ändå en mycket fin uppgift framför sig här och det var kanske ändå smart av Daniel att änta en vecka då han normalt sett ska ‘leka’ med dessa kamrater. På minussidan kan nämnas att han endast har ett lopp i sig och det var dessutom fyra veckor sedan så någon toppform håller han knappast men det ska heller inte behövas mot dessa hästar. Toppchans från dödens som jag läser loppet och spiken är given för mig.

Här har han främst den givne spetshästen 4 Nimbus C.D att slå då Per Nordström lär göra allt i sin makt för att göra livet surt för Call Me Keeper från ledningen. Nimbus C.D är ju betydligt varmare i kläderna och har varit igång i månader så där ser formstatusen bättre ut. Han ramlade undan från spets senast före en vasst avslutande Napoleon C.D och nu möter han en betydligt svårare motståndare än så. Nej, jag tror att Nimbus C.D i ledningen blir en mumsbit och att detta bara blir till ett synnerligen välbetalt träningsjobb för Daniel Redens blivande elithäst 6 Call Me Keeper som jag alltså lämnar ensam på kupongen.

V75 7: Bronsdivisionen, 2140 meter auto.

Min rank: A:1 B:6,8 C:5,3,12,4 D:9,10,11,7,2

Spetsstriden: Jag tror att Oskar Svanberg har bra möjligheter att svara upp ledningen från sitt innerspår med 1 Leonas Kaiser och förhoppningen är att han sedan kör i ledningen.

Analys: Ett rivigt bronslopp avrundar V75 omgången och jag håller här mina tummar för hemmahoppet Oskar Svanberg med hans 1 Leonas Kaiser som har hållit upp från innerspåret tidigare. Lita på att Oskar är lavad inför hemmapubliken. Vore verkligen kul om denne ambitiöse tränare fick hälsa till hemmapubliken från vinnarpodiet. Leonas Kaiser är effektiv i ledningen och jag räknar med optimal utrustning.

Bästa hästen är tveklöst Risto Airaksinens 6 Costatantisoldi som ju blivit något av en följetång inom vårt V75 spel. Det lustiga är att Risto satt upp den ena toppkusken efter den andra utan framgång och det var först när han själv satt upp i sulkyn som den duktige hästen fick vinna. Nu har det blivit Torbjörn Janssons tur att köra hästen och även om läget blev lite visset så ska han tillmätas stor vinstchans.

Jag tar med en riktig dunderskräll i Peter Untersteiners lägesmissgynnade 8 Search Launcher som ju står fullständigt perfekt inne här. Som helt ostreckad är han intressant för mig och Peter är ju dessutom en mycket skicklig kusk. Han kommer närmast från en enkel med snygg seger på Tingssryd och jag hoppas nu på tredje årssegern på fyra försök.

Däremot chansar jag bort den tidige storfavoriten 5 Finish Future då jag alltså hoppas på att Oskar Svanberg går för seger från spets med min tipsetta 1 Leonas Kaiser. Om Jorma tvingas spela högerytter i dödens här så känns Finish Future iskall på liret och jag nöjer mig med hästarna 1 Leonas Kaiser, 6 Costatantisoldi samt 8 Search Launcher på min kupong.

Nästa aktivitet här på Travtipset.se blir tips till ATG DD torsdag 1 maj  2014.

Lämna en kommentar